thalictrum
Home Tuinontwerp
Tuinaanleg Onderhoud Realisaties Links
Verhuur Agenda Contact

De waterpartij als oase van rust

Steeds meer Vlamingen verschaffen zich een waterpartij, tuinvijvers, zwemvijvers of borrelstenen allen zorgen ze voor die bijzondere magische sfeer en oase van rust in onze tuinen. Bij de aanleg van de vijver moet met een aantal technische elementen zoals de situering tov de zon rekening gehouden worden, 5 tot 6 uur zonlicht is een absoluut minimum en de hele dag volle zon is evenzeer uit den boze. Vijvers in de nabijheid van loofbomen en bladverliezende heesters zijn eveneens af te raden. En vaak zal men de vijver ook duidelijk zichtbaar vanaf de patio of de woonkamer inplanten.

Vijverkeuze

De tuinbezitter dient ook vooraf duidelijk te kiezen voor welk type vijver hij opteert :

- een plantenvijver waarin de beplanting centraal staat, verschillende dieptes, vele zuurstofplanten en weinig vissen - een 'tuinvijver of combinatievijver ' waarbij de nadruk ligt op de combinatie van vissen en planten, soms is hier een aangepast filtersysteem nodig . - een koivijver met alle nadruk op de prachtige kleurrijke koi's, hier is een krachtig filtersysteem onontbeerlijk, wie toch planten wenst in dit koi-milieu kan een vijver in 2 gedeelten inplannen met bv een hoger gelegen plantengedeelte, verbonden door een waterval . - de zwemvijver wint de laatste jaren enorm aan populariteit, heerlijk zwemmen in water zonder chloor of chemicali╬n en toch genieten van alle voordelen van een natuurlijke wateromgeving.

Materiaalkeuze

Epdm vijverfolie en vloeibaar polyester winnen de laatste jaren omwille van de duurzaamheid en flexibele ontwerpmogelijkheden steeds meer aan belang. Bij Tuinen Deroo hebben we gedurende vele jaren een stevige ervaring met beide materialen opgebouwd.

Vorm en Grootte van de vijver

Grote vijvers vinden meestel veel sneller hun biologisch evenwicht en eisen dan ook minder onderhoud dan kleinere ontwerpen, toch kan mits goede inplanting, voldoende planten en de nodige filter of uv installatie ook van de kleinste waterpartij een boeiende waterbiotoop gemaakt worden. Formele vijvers maken de laatste jaren meer en meer opgang, strakke waterpartijen, met randafwerking in blauwe hardsteen, keramische betegeling of beton en sfeervolle onderwaterverlichting

vijverserie
image003
item1